Tuesday, November 20, 2012

Family Day 2012

Salam...
Setelah sekian lama blog family maskuri ni berusik so ari nie aku bukak balik la blog nie utk memudahkan kita semua berbincang pasal f/day 2012 kali ke-4...hehehe...
oleh kerana family day tingal dlm lbih kurang sebulan jer lg aku rasa perbincangan kat fb mcm x sesuai jer..hehehe..apa2 perbincangan & komen dibuat disini yer..senang sikit nk follow up..semoga segala komen & idea memudahkan lg perjalanan f/day kita...aminn..hehehe

.ni copy paste perbincangan dr fb ari tu..aku edit sikit2 ayat..hehehe

perbincangan berkaitan dengan family day:


1)Dinner family -dana sponser RM 1000. 


TEMA: " IBU JASAMU KU KENANG, TERIMA KASIH IBU"

Dila & Halim akan cari restaurant yang ada pelbagai hidangan ala-ala hotel..

so malam tu antara cadangan pengisian ialah ialah makan-makan sambil ada cabutan bertuah dan cenderahati (kalau ada) Dan yang paling penting kita cuba usahakan untuk raikan ibu.."IBU JASA MU KU KENANG ,TERIMA KASIH IBU"..


**Ide dh cantik cuma tempat nk buat xtvt nie..sesuai ker buat kat restoran..x ganggu customer lain..TAu jer la kan family kita nie riuhnya camner..idea aku kalu kita buat kat area2 penginapan kita ok x?kalu sapa ada idea lain dialu2 kan...:)






2) AJK Family Day Maskuri kali ke 4
1) Persediaan tempat -kak aii /sid

2) Tempat makan & menu -Dalilah /halim 


3) permainan kanak-kanak- (Mizan/zaki) 

4) Pertandinagn lukisan kanak-kanak buat awal -(wasilah/Liza)


5)bahagian pertandingan cerita /nyanyian kanak-kanak (sediakan bahan serta cari calon )- (idah & ana)


6) pembelian kupon di water world - ( yan/amin ) 

 7) persediaan hadiah kanak-kanak (Apar/Muz)8)hadiah ibu - (kak wai/abg mat)..


9)Roya dengan salleh jadi runner..mana yang perlukan bantuan dia kena bantu..terutama bahagian menulah 

10)Zu nanti bhgian mc untuk ptdgan cerita kanak2..n cbutan btuah. Zul kena susun balilk lah..

11)Kak Ilon & Napi tukang bwk hadiah...hehehe




p/s: nak tnya nie..

*pertandingan kanak2 (bercerita,menyanyi,melukis,mewarna,)semua nie nk buat bila?kalu pertandingan 

kanak2 nnie x cukup 1 jam rasanyer..

**berkaitan hadiah mak nie camner plak....nk kongsi2 or personal..

*** tentative jadual kalu bleh bg awal sbb nk selitkan waktu games kanak2..

lagi satu nie idea jer la yer...hehehe...ptg hari ke-2 tu aderr 


program x?.kalu x de..apa kata kita wat xtvt utk org dewasa mcm gokart,wallclimbing,menembak 

ker...setiap thn asal ptg jer xtvt mkn2 jer...hehehe...


jom bincangkn thread nie...:)








65 comments:

echa said...

Sapa yg wat jadual nnti tlg print & bg pd setiap keluarga supaya masing2 tau pukul berapa program bermula..x de la kelam kabut..

~yan~ said...

yan setuju hari kedua tue buat xtvt mcm go kart ker , wall climbing ker.. tp kt afamosa ada ker benda2 tue..??

echa said...

kalu tgk official website afamosa suma tu ada..

Kak Aii said...

Agenda
Day 1 (22/12/2012)

4.00pm - Check in kat Bangalow Kak Aii
4.30pm - Free & Easy - buat la apa2 nak buat pon.. mandi kolam ke..
8.00pm - Makan malam di bangalow emak. Bab makan malam ni: Emak bawak nasi lemak
Roya bawak Udang Goreng
Kak Wai Bawak Ayam Gorengs
Yg lain2 tu boleh bawak benda2 makan yg boleh dimakan..he..he
kalau sapa2 nak pegi safari dia boleh gak..

10.00pm - Minum kopi 434 dan gossip utk kaum hawa dan kaum adam main game la..budak2 dah boleh tidur

Day 2 (23/12/2012)
8.00am - Breakfast kat hotel utk siapa yg ada kupon(satu bilik dapat 2 breakfat kupon). yg tak de kupon kita masak breakfast.

9.30am - boleh la pegi water world. ni kena bayar sendir2 ek.
12.00noon - makan lunch sendiri2
2.00pm - rehat la sebab dah penat main air..
4.00pm - boleh la nak buat telematch ke apa ke.. yg ni dalilah in charge..

8.00pm - makan malam (bbq)merangkap malam jasamu di kenang.. yg ini, bbq kita bagi halim ngan ipin ngan napi in charge la ya..
yg hadiah tu kita bagi zul ngan akak in charge. wasilah dah menyumbang byk tupperware..he..he sapa2 yg nak menyumbang utk hadiah2 ni pun dialu-alukan jugak..

11.00pm - tidur la sebab dah penat

Day 3 (24/12/2012)
Ni ngala2 balik la
8.00am - breakfast
10.00am - boleh la kalau nak mandi2 lagi..
12.00am - check out..

Sila la ubah2 apa yg patut sebelum kita finalizekan..

echa said...

kak aii - lucky draw ada x?hehehe

Kak Aii said...

malam jasamu dikenang tu ada lucky draw la.. tapi sapa yg sponsor ni.. so far wasilah sponsor tupperware dia sebiji dua. sponsor2 yg lain dialu-alukan..

echa said...

telematch ptg yer...bila plak masa nk wat pertandingan kanak2 tu..sbb pertandingan kanak2 tu makan masa gak nk buat..nk buat masa majlis dinner mcm x sesuai plak..sbb mlm kan..dan paham jer la bdk2 kalu dh penat mcm2 ragam..lg plak kalu nk wat kat tepi kolam..pertandingan kemana..suma pakat nk terjun kolam...heheehe

Anonymous said...

nape tk ambil pakej yg ni hari tu.dh siap semua.bayaran pun lebih kurang jugak

2 Days 1 night FAMILY DAY (From RM 210++ per adult)

1 Admission to Animal World Safari
1 Admission to Water World
1 Admission to Cowboy Town with Carnival Show
Attractive Tele-match with Games Coordinator (8 Games)
1 Buffet Lunch at Water World
1 Buffet Lunch at Animal World Safari
1 In House Buffet Dinner

*The above package required minimum 30 paying guests.

Refresh, Rejuvenate & Recharge Your Team!

zue said...

kak wasilah, pertandingan mewarna tu blh buat ptg or mlm pas magrib hari pertama sampai tu.. gambar dan kertas lukisan kita bwkla.. tp pesan kat budak2 ni bwk pensil warna dr rumah.. ni ikut diorgla, siapa dah bersedia warna dulu(taula kan nak wat serentak kang nanti ada yg tido la meragamla) nanti kita kumpul n suh yan ngan mak jadi pengadil.. ok? yg hadiah untuk pertandingan ni kita bagi..

zue said...

kita kat atas tu akak n liza la..hehe klau nak kita print gambar tuk mewarna bgtau ye.. tp hadiah tu zu yg beli.. kene tau berapa penyertaan ni.. hadiah kita sediakan tuk dua kategori
1) umur 7 thn ke bwh-mewarna
2)umur 7 tahun ke atas-melukis
ok ke?

echa said...

haah la zu..pertandingan mewarna & melukis nie x pyh set waktu la..sapa2 yg bersedia la..masa tamat pn ikut diaorg la..siap kira tamat la tu..tp ari ke-2 tu dh boleh adili keputusan doaorgkan..

echa said...

zu print utk gmbr berwarna..nnti akak potostat jer..yg utk melukis kertas lukisan akak bawak..

Zue said...

Okey boleh kak.. Nanti akak remind kita print eh.. Sbb takut terlupa plak sbln lg tu.. ;)

k y said...

duit tuk bli hadiah mak..rasanya share2 lagi bagus..nak collect sorang brapa? tapi apa hadiah yag terbaik ek.. any idea ?

echa said...

hadiah mak aku ikut idea idah dulu..alquran digital...x pn belikan mak gelang..hehehe

kak aii said...

akak rasa gelang kot. Quran mak dah ada byk..

~yan~ said...

haah.. beli gelang pun ok.. berapa rm nak bgi sorg nie..?? share2 kan..??|

muz said...

erm..muz n apar kn bhgn adiah..zu dh nk belikn..so? telematch tu cnfirm ade ker? ape game n bpe penyertaan..

echa said...

games stakat nie melukis & mewarna..games2 lain bhg zaki & mizan...penyertaan akan dibuka x lama lg...:)

kak aii said...

Betul ke zaki ngan mizan in charge bahagian games. Dia orang tau tak diaornag in charge..ha..ha.. Dahlah diaorang ni nauk blog nganfacebook setahun sekali..he..he..

echa said...

zaki tau..tu yg ari tu dia tnya tentative planning sapa yg buat...dia nk selit2kan waktu utk buat games...

K Y said...

nak share sorang berapa tuk hadiah mak? kalu nk bli glang emas, bole tahan jugak tu..takkan nak bli zhulian pulak kan..hehehe. i follow je...

kak aii said...

kita target collect dalam RM300 la.. maksudnya dalam RM20 sorang.. dapat jugak emas dalam 2gram.. top up2 sikit dapat la 3 gram. kalau tak dapat gelang, kita beli la cincin ke.. utk mak.. aku dah lama tak gi kedai emas ni.. dah gatal tangan..ha..ha beli utk mak jadi la..

Anonymous said...

kalu bli cincin rasanya x jdi masalh kot..kalu bli glangg kna collect rm1000 baru dpat ...

~yan~ said...

tp haritue kan dah belikan mak cincin.. masa birthday mak taun bila ntah...

zue said...

klau gelang rm1000 ikut harga sekrg x sampai 6g kot dpt..

zue said...

beli loket kot sesuai.. aritu nampak rantai mak xde loket lg ;)

k y said...

atau kita blikan mak subang..tp telinga mak ada lubang lagi x?oops..tlinga memng le ada lubang.lubang nk masukkn anting2.

echa said...

loket pn okey gakkn..kalu rm1000 berat gak loket tu..nnti mak jln bongkok jer...hehehe

~yan~ said...

yan rasa loket yg paling sesuai.. subang mcm x sesuai jer kak wai.. haha~

kak aii said...

haah.. anting2 mak tak boleh tunjuk kaekawan dia.. he..he kalau loket boleh gak selak2 ..ha..ha akak setuju loket.

k y said...

I FOLLOW JE...HE2

zue said...

nak bg duit hadiah mak bila ni?hehe siapa yg nak beli? kedai yg kak wai beli gelang aritu upah dia mmg murah gler.. x jumpa la kat melaka kedai mcm tu..

echa said...

kak wai beli kat mana?

kak aii said...

suruh kak wai survey la mcm tu.. he..he.. berapa hinggit sorang nie.

zue said...

kt bukit pasir x silap. Masa tu kitorg p ngan kak dila skali..

~yan~ said...

tunggu gaji la.. heheheh.. nanti bagitau yer berapa nak share2 nie..

dell said...

ok untuk makan malam

menu bbq: ayam, daging, ikan, jagung
makan berat: mi @ nasi putih(option) klu nak sayur kita pikirkan sayur untuk dipadankan dengan nasi putih.
Air: air putih, kotak (kanak-kanak)air gas

Ayam: Roya settle
Daging : Dila
Ikan ;
m
jangung :wasilah
klu nak nasi kita bwk rice cooker
klu makan mi kita bwak kuali dan dpr gas, dpr gas mmg kena bwk sbb nak panaskan apa2 senang. klu bli brg bagi resit untuk claim balik.

kita x akan guna smpi rm1000,aki kita cadang untuk pikirkan hadiah mak dan hadiah kanak2.

cadangandan pendapat lain dialu-alukan utk penambahbaikan

echa said...

abis kalu aku beli jagung kat tepi jalan x resit camner nk claim??x de resit...hehehe

echa said...

nie just idea aku jer la...
Pd pndpt aku la hari ke-2 kita penuh dgn xtvt smpi ptg..mesti semua dh penat..yer la main air & games lg..so aku rasa

1) mcm ayam ,daging,ikan & mee tu aku rasa sorang jer yg beli barang2 tu.(yg tukang pgg duit sponser la...hehehe)..
2)yg tukang masak mee & bbq( x tau sapa lg )boleh buat rempah siap2 dr rumah.(bhn2 buat rempah boleh claim)..
3)pasal nasi putih plak aku rasa dr kena cari sayur yg bersesuaian baik kita buat nasi goreng.boleh gak makan dgn bbq menu.
4)tmpt utk bbq tu Afamosa sediakn ker..kalu x de nk kena bwk arang,kipas tgn...
5)kalu x aku bwk oven aku..panggang ayam dlm oven..set jer masa..x yah nk kipas2..mesti tgn memasing2 lenguh sbb berenang dlm kolam...hahaha....

zue said...

amik caterer suh sediakan semua supaya lebih fokus nk raikan mak kot utk mlm ke2. Cadangan sy aje ;) Hadiah mewarna mus akan sponser..sy akan bg cabutan bertuah insyaAllah.

kak aii said...

baca2 kat blog orang yg egi a famosa diaorang kata tak boleh buat bbq..kalau nak kena sewa tempat bbq diaorang..baik check dulu..

echa said...

rasanya mcm setuju dgn zu..amik katering lg senang kot..x de la sepah2 sgt...:)

echa said...

tgk gak td review blog2 org lain..kebykan kata x bleh bbq...esok la org try telefon Afamosa...kompomkan..

muz said...

erm..kak dila utk hadiah knk2 kn..rsnye xperlu kot..sb sy leh blikn n mmg niat nk sponsor pun.. sy sokong zue..caterer je lg sng..bkn ke mmg dulu cdg nk caterer..hehe..klu silap tlg btul kn..

echa said...

tu la..rasanyer cadangan dr awal2 suma nk katering...tiba2 jd bbq plak...x pe la..boleh discuss lg...:)

muz said...

k.. psl hadiah ok x klu muz wat kategori ni.. 1) bdk2 umo tadika ke bawah.. dan 2) bdk2 djh 1 hgga umo ati.. ok? so ade kategori sng sikit kategori hadiah nyer..hehe.

dell said...

zu ari tu ada bcg kat umah buat bbq..sbnrnya ok gak buat bbq tapi ayam dan daging perap dari rumah kmudian masuk ic box kat sana.nampak santai..masa pg yang dulu ada tempat bbq depan rumah.. tu yang ingat boleh bbq..tp smlam mmg pk nak check dulu.. klu tak ada kita catering je lah.. ok menu malam tu nak makan apa:
1) Nasi putih
2) Sayur
3) Ikan masak sambal@ayam masak kari (mana satu nak@ada cadangan lain)
4) ayam goreng (untuk kanak)
5) buah tembikai-beli sendiri
6) cencaluk - bli sendiri
5) Air- buat sendiri jelah jimat..klu ada cadangan lain bagitau sbb nak g tanya ahad nie...

dell said...

sapa ada cadangan menu boleh lah dibincangkan segera sbb nak buat sebut harga dan nak tengok baki untuk hadiah mak

echa said...

kak dila yg menu nie katering or masak sendiri..

dell said...

catering le..selalunya satu kepala minmun lah Rm 6.00 satu kepala.. tp x taulah market sekarang.. makan siap memang mahal.. tp masih dalam budgetkan..cuma klu ada lebih tu boleh le beli hadiah mak yang ok sikit.

dell said...

idea lain kita makan kfc/pizza dan klu nak makan berat kita buat nasi goreng ckit ok tak?

dell said...

tp kfc atau piza pun memang dah berat x yah nasi goreng pun tak apa...

ok cepat buat pilihan, nak makan fast food ke nak makan hidangan biasa, atau ada idea lain...

echa said...

dinner
PAKEJ A
nasi putih
ayam masak kari @ ikan masak sambal
sayur
ayam goreng (utk bdk2)
buah
air

PAKEJ B
KFC & Pizza
nasi goreng
buah
air

sila buat pilihan....hehehe...sbb dua2 ada nasi...lg satu mmg kena ada nasi sbb mak x boleh x mkn nasi...:)

dell said...

tak pe le untuk mak nanti aku belikan nasi ayam kfc jadi tak payah buat nasi goreng.

dell said...

keluarga ipin,keluarga mizan,mak dan balong serta keluarga dila nak pakej b

echa said...

aku pakej B gak...;)

zue said...

kita pakej B. Kita ada bwk sorg anak kakak jaga riyaz. Nanti kita bg duit mkn dia eh pd kak dila.

K Y said...

my family nk pkg B gak

muz said...

family apar..pakej b.

alang said...

aku nak pakej B jugak......

dell said...

selain mak, sapa yang nak makan nasi dengan kata lain tak boleh makan ayam dengan pizza je bagi tau ye untuk selaraskan tempahan..

kak aii said...

ha..ha.. mmg senang kalau pakage B.. saya ikut sahaja.. he..he

~yan~ said...

nak package B jugak yer.. hehe! tp nasik nk jugak... kang mlm2 sumer bangun carik maknan.. haha.. biasa la.. adik beradik kita kan...hehe!

acik jon said...

ngala2 tu ape