Wednesday, November 16, 2011

Majlis Kenduri Aqiqah

Salam....
Okey memandangkan majlis yan akan berlangsung thn dpn (insyaallah) jd rasanye kita stop sebentar la perbincangan pasalnya.Mari la kita berbincang pasal Majlis kenduri Aqiqah Aqil Lutfan pd 26/11/2011 ( Sabtu )..Aku dgr ipin & zul x dpt balik..Kak ilon x pasti lg..Yang lain2 balik tak?Menunya aku tak pasti..tp biasanya kalu aqiqah nie kambing masak yg manis2..So aku nak minta pendapat la setuju tak kalu kita beri sedikit sumbangan pd mak. (maybe mak nk wat menu tambahan ).tak byk sikit...ikut kemampuan memasing..tak de paksaan..apa yg penting ikhlas...

84 comments:

kak aii said...

OK akak balik. Akak OK je. Wasilah gun a duit Dana la bagi sumbangan. Time time mcm ni la berguna duit Dana tu

E-pin said...

aku blk hari sabtu.. lps convo dini

cik lah kecik said...

ok gak tu kak aii..nk bg berapa?

cik lah kecik said...

kpd pemegang dana setuju x kalu bg mak rm 200 utk kenduri nie..

dell said...

stju je

alang said...

i follow je...

~yan~ said...

i ikut jer....huhu

napi said...

setuju3x....

dell said...

wasilah pembetulan. sebenarnya ini kenduri arwah, akikah tu menempel je...kenduri ni akan jadi tiga dalam satu, kenduri arwah, akikah lutfan dan kenduri amirul bersunat.

cik lah kecik said...

ooo..yer ke..sbb mak kata napi nk wat aqiqah lutfan tu yg aku ingat napi yg nk wat kenduri nie..hehehe

napi said...

haah 3 in 1 jimat skit....hehe..

k y said...

Nak masak nasi minyak ke nasi putih?kalu nsi minyak aku nk bli brasmathi..

cik lah kecik said...

kena tnya mak tu kak y...

Riyaz said...

tak dapat joint :-( ..mintak maaf la erkkh....

dell said...

kak y, mak ada cakap2 ckit ari tu..tp apa yang mak cakap ari tu lebih cenderung kepada nasi putih..sbb mgkn mak tak ada budget nak upah orang masak nasi..sbb ayat mak" kalau masak nasi minyak nak kena upah lagi"..jadi aku fahamlah..

kak aii said...

Since kenduri 3 in 1, kenala berbincang macam man a nak support kenduri ni. Dari segi ongkosnya. Aku rasa make day kekeringan sebab berbelanja sakan kat bandung beli barang utk anak, menantu Dan cucu. So akak rasa Ken a bawak berbincang ni dengan lebih mendalam. Siapa yg in charge, takkan mak lot.

kak elon said...

share sorg sket...sedekah nak buat kenduri...besar pahala tu...

dell said...

ok kalau mcm tu..kak y yang paling sesuai bincang dengan mak. Kak Y kena bincang dgn mak mcm mana manu lepas tu listkan le masuk dlm blog nie..kemudian baru boleh kita anggarkan budget..betul tak kak aii.Lagipun ni kenduri arwah keluarga kita..klu yang tak dapat curah tenaga tu curah duit dah kira ok kahkahkah..

dell said...

aku rasa kalau sorang sumbang RM 20.00 pun dah ok. sbb rasanya RM 20.00 tu semua mampu. kalau RM 20X13 =RM260 + dana RM 200 = RM 460.00
dah boleh ringankan separuh beban.macam-macam dah bleh beli. sekadar cadangan je.. kalau sapa nk bagi lebih lagi bagus..

cik lah kecik said...

ok..aku setuju dgn kak dell...rm 460 tu mcm2 leh dpt..sapa2 yg kat kg tu leh la bincang dgn mak menunyer apa..tp cadangan aku la better ada nasi putih sbb x semua yg mkn nasi minyak..tp apa2 pn aku ikut jer..heehehe

cik lah kecik said...

td abe mat bg tau dia beli jer nasi.mayb dia oder kot..lauk kambing abg ipar saleh masakkan..menu2 lain x tau lg...

kak aii said...

ok tu.. akak bawak orange sunkist untuk basuh mulut..kak elon kata nak bat karipap..hah dilah tolong listkan menunya..

wak aina said...

napi bg nama penuh anak ko

napi said...

muhammad aqil lutfan

k y said...

aku dh bagi mak duit bli ayam..nnti aku blikan kuih dangai...

dell said...

makluman terkini majlis kenduri ditangguhkan pada 10/12/2011 kerana tarikh yang dicadangkan sebelum ini jatuh pada 1 muharram.

dell said...

ok cadangan awal kita mintak sorang RM 20.00. tp ada yang telah sponser menu dan peralatan kegunaan dapur. jadi bagi yang dah sponser kita kecualikan daripada bayaran RM 20.00.

sponser
F. kak Y = dah bagi duit ayam dan
kuih dangai
F.Kak Aii = limau sunkis(tiap kali
nie buah dia hahaha)
F. apar/Muz= dah beli alat-alat
pembersih/tisu (t.q
muz)
F. K ilon = Kak ilon karipap

*yg lain kalau tak ada sponser kita byr je Rm 20.00 ye tak..heheh..

*menu nanti confirm dgan mak.

E-pin said...

pulak dah... kenapa x buat hari ahad 27 tu jer.. ari isnin kan cuti...

E-pin said...

tp bukan ke sunat kalau buat keraian pd bulan muharram...
http://www.al-azim.com/masjid/muharram/amalan.htm

Anonymous said...

ye la pin...tp awal muharram selalunyer org kg buat solat sunat kat suraukan..

E-pin said...

solat sunat tu x pe la buat kat surau... lps tu dtg la kenduri rumah mak... lg pun x de larangan kata tak boleh buat kenduri masa awal muharam... kalau 10hb tu x tau la aku dpt blk ke x... sbb minggu ni dh plan nk blk...

dell said...

Menu untuk kenduri;
Menu Utama
- nasi minyak dan nasi putih
- kambing masak manis
- ayam goreng
- rojak nenas
kuih
-karipap
pencuci mulut
-limau sunkist
Air
-air putih/milo

*kalau ada nak tambah dialu-alukan.

dell said...

kau tlepon mak untuk jawab soalan ko..nanti aku jawab tak menepati pulak..mak ada cakap tadi..entah susah kot...

dell said...

ipin ko balik aku nak kirim kopok leko dan kopok kering dalam RM 10

E-pin said...

dh kenduri pospone, aku x tau la jd blk ke tak..

cik lah kecik said...

aku pn maybe x balik.

E-pin said...

aku x jd blk minggu ni... aku blk 10hb tu

dell said...

ok lah..balik bramai-ramai pada 10/12 nanti. 2 minggu lepas tu balik le lagi untuk family day..

kak aii said...

Nasib baik baca blog. Kalau tak dah berbakul akak beli limau Sunkist. Lagisatu kita buat style buffet je la. Senang sikit. Mcm yan tunang hri tu.

dell said...

tu le.. hari-hari kena tengok blog. kan lama pun seminit pun dah cukup untuk dapatkan maklumat.dalam sehari macam-macam boleh berubah kat family kita.Dalam keadaan semua org sibuk.. nie le medium yang paling mudah sampaikan maklumat. tp tiap hari kena bukak le..

k y said...

Weiii......Kalu ada pertukaran tarikh tu call @ msg je..kan tak menyusahkan. Internet kat umah aku kjap ok kjap tak..Nasib baik smpat baca info.. kalu tidak tak pasal2 je buang nasi beriani satu periuk..Nak cancel order kuih lagi..nak cancel cuti lagi..Bengangnya aku.Rasanya next time kalu ada pertukaran jgn bergantung pd blog je..terutamanya pertukaran last minute & ada kaitan ngan bnda2 makan yg diorder..Internet bukannya perfect 24 jam.

dell said...

3 hari internet problem ye.. sory le.. aku tgok semua orag respon..aku pun tak sempat sgat tiap-tiap hari g sekolah, banyak perkara nak settle sblm pindah nie..lepas tu balik melaka lagi..sbb tu senang tulis sekli dalam blog..semua org tau

cik lah kecik said...

Tu la kn..aku pn intenet slow kt cni..nasib baik ari tu aku tunggu gak blog nie loading smpi abis..1/2 jam loading..aku ingat yg kat kg tu suma dh tau..yea la dkt dgn makkn...tu yg aku x inform..aku cuma inform kat yan jer..

kak aii said...

ok 2 takpe sekarang semua dah tau.. yg teruk kak wai la.. nak kena cancel last2 minute camni susah gak tu..tapi akak ada gak kemusyikaln ni, bukan kenduri tu kak wai dengan napi major shareholder ke.. mcm mana diaorang pulak tak tau kenduri tu cancel. bukan kena dpat persetujuan diorang ke.. ni napi tau ke ni.. apa-apa pun, kita jumpa ramai2 10 hb nanti

cik lah kecik said...

aah..napi tau ker x nie.mcm x nmpk nama dia komen pn kat cni.kak aii mak yg wat keputusan..ye la sian kat kak y..minggu nie sabtu apply cuti..2 minggu lg apply lg..kenduri..2 minggu pstu apply lg..familyday plak..setiap 2 minggu dia kena apply cuti..ok la.jdkn sbg pengjaran.lpas ni apa2 keputusan last minute cancel elok bgtau guna telefon.tak pun mesej je.ye la x semua kita sempt nak tgk blog ni..

Anonymous said...

napi tau

dell said...

aku pun buat mana yang sempat je..aku cima listkan apa yang patut tanya kat mak. aku pun tak tau yg kak wai punya bahagian order nasi minyak. setahu aku rohaya yang nak tanya abg adun dia..moralnya untuk akan datang kita kena kenal pasti sapa yang tak respon kat blog, orang tu le yang tertinggal dan kena bagi tau.

napi said...

aku awal2 lg dh tau dh,mak pagi2 dh call aku....

kak elon said...

spatutnya kna info sumer...terutamanya kami yg jauh ni...mcm rohai ngan akak ni nasib baik bca blog...nasib baik rohai x bli limau lg...kalo x...dah kna bukak gerai jual air limau...huhuhu

dell said...

info dah sampai cuma sama ada tak baca blog atau ada gangguan internet je..aku cuba update yang termampu tp yang lain lepas nie tolong ambik tanggungjawab baca dan sebarkan..kalau lagi ramai yang baca dan tolong sebarkan lagi berkesan.Kalau sorang je update dan sebarkan memang kadang-kadang ada masalah. benda dah terjadi..kami di kg minta maaf atas kesulitan yang berlaku..

E-pin said...

permohonan maaf secara terbuka.. hahaha... nasib baik aku cpt baca kalau x 2minggu sekali aku kena blk kg.. jauh tuuu..

dell said...

aik orang yang tubuhkan blog secara rasmi pun tak baca blog..parah nie...tutp je lah blog nie hahaha

Anonymous said...

salam maal hijrah 1433...semalam kita dah tutup buku lama...ari ni dah mula bukak buku baru...semuga tahun baru 1433 hijrah ini akan lebih baik dari tahun2 sebelumnya...insyallah..amin...

along said...

foh..ha..ha

balongg said...

bioo..yooo...kann

napiO said...

iklan jap.....malaysia kalah la plak...huhuhu

kak elon said...

Selamat Tinggal Olimpik London 2012....huhu

dell said...

aku yang tak tgok bola pun tengok..jenuh gak le org badan kecik nak lawan org badan beso..tengok pun kesian huhuhu

k.elon said...

welcome here:-http://www.mudah.my/li?ca=9_s&id=145233

napi said...

nti aku bwk kek moist....

cik lah kecik said...

napi aku baru planning nk bwk kekmoist..x pe la..ko bwk la..aku bwk milo & susu

dell said...

korang cerita sikit nak balik kg bila? sapa yang balik jumaat dan sape yang balik sabtu..ni solan lazim mak setiap kali ada majlis..jadi senang aku nak jawab dengan mak..

kak aii said...

akak sampai hari sabtu petang.. sebab khamis, jummat kena gi pahang and terengganu. lepas keja baru balik kampung.. so dila. ko kena belikan akak limau sunkist tu.. nanti akak bayar..

dell said...

kak nak beli berapa banyak tu

cik lah kecik said...

aku maybe jumaaat mlm smpi..

kak aii said...

agak2 cukupla.. mungkin 1 hidang boleh 2 biji (bila dah belah byk gak tu), kalau 10 hidang dalam 20 biji.. ko beli la 50 biji macam tu.. family lagi nanti. beli yang manis tau.. jgn yg masam..

dell said...

hari sabtu kak ilon nak buat karipap sbanyak 100 biji jadi pagi sabtu tu gotong royong buat karipap. sapa yang ada cetak karipap tu bawak aje..cepat cikit siap.

note: kak ilon roya nak beli kentang,dia kata murah.jadi ko tak payah beli

E-pin said...

aku blk jumaat ptg... maybe maghrib baru smpi.. ada sape nk pesan apa2 x? contohnya mcm sata ke? kopok lekor ke heheh... yg mahal2 x boleh sbb kete aku baru jumpa doktor haha
semua blk ker?

zue said...

uishh sedap tu.. kite nak kopok lekor rm10 blh? sabtu petang kitorg sampai sbb pg tu zul konvo.

Anonymous said...

agak2 sesuai x kalu hidangkan apam balik bulat.ala yg inti kacang merah tu...

napi said...

aku blk jumaat lps keje.....

~yan~ said...

Abg napi, yan nak tumpang abg balik.. Tp nt yan cormfirm kan balik.. Sekrg nie ofis aku dipaksa buat ot.. Silap2 haribulan family dy pun x dpt join.. Huhuhu ..

cik lah kecik said...

asal tiba family day x dpt cuti..tp bln2 sblm tu ader plak cuti..hehehe

Alang said...

Ipin belikan aku keropok lekoq rm-10

kak aii said...

wah meriah sungguh nampaknya.. sapa yang nak bawak apam balik bulat tu pun bestnya.. dah lama tak makan tu.. so kuih dah ada karipap, apam balik bulat dengan kek moist.. buah sunkist pun dah ada.. so semua desert dah siap.. so cuma settlekan yang main course je lah..

alright.. jumpa nanti kat kampung hari sabtu..

liza said...

kita pun nak keropok lekor tue yea.....rm10.....

cik lah kecik said...

aku pn nk keropok lekor..rm10 gak..
wah..ipin dh leh bukak bisnis kopok lekor pasni..hehehe

napi said...

yan nk blk nti call je....

ky said...

pin, akun pun nk keropok lekor rm10

cik lah kecik said...

apam balik tu aku nk sponser..ingat nk beli kat muar jer..yg kat dgn bus stand tu..kalu dpt la...

Anonymous said...

ipin sata jgn lupa

dell said...

apam balik tu ok gak..tp nak sampai malam tu dah sejuk..mgkn kena kukus ckit masa nak hidang kot..

lagi satu, kena tepah awal ckit, ialah apam balik nie selalu kat kedai dia orang jenis bertali arus.(yang kat sebelah farmasi tanjung le)kalau datang kul 5 ptg nak beli 10 keping pun kadang2 klu ramai org jenuh juga tunggu. kena deal awal dengan org tukang buat tu..

cik lah kecik said...

tu la..dh suh mizan tempah dgn org tu.

cik lah kecik said...

ok..nie aku senaraikan sponser brg2 utk kenduri

1) F. K ilon = karipap 100 biji
2 )F. kak Y =nasi minyak & dah bagi duit ayam dan kuih dangai
3) F.Kak Aii = limau sunkis(tiap kali nie buah dia hahaha)
4) F. apar/Muz= dah beli alat-alat
pembersih/tisu (t.q muz)
5) F.napi=kambing ( dh tentu ler..) & kek moist
6) F.wasilah= Milo,susu&apambalik

Menu Utama
- nasi minyak dan nasi putih
- kambing masak manis
- ayam goreng
- rojak nenas
kuih
-karipap
-apam balik
-kuih dangai
pencuci mulut
-limau sunkist
Air
-air putih/milo

*kalau ada nak tambah dialu-alukan.